Pewnego pięknego, zimowego dnia na forum CinCin zrodził się spontanicznie pomysł na weekend makowy. Weekend się zaczął, a do tego Joanna jak zwykle musiała wyszukać przepis na Izbushce no i decyzja zapadła - mak jest, trzeba zużyć, przepis fajny, trzeba wypróbować :)
Pirożki smakują podobnie do bułeczek drożdżowych z makiem, podobna struktura ciasta, a ser dodaje im tego super smaku, byłam w stanie wcinać surowe ciasto tak mi smakował :)
Pirożki smakują podobnie do bułeczek drożdżowych z makiem, podobna struktura ciasta, a ser dodaje im tego super smaku, byłam w stanie wcinać surowe ciasto tak mi smakował :)
Składniki:
Ciasto:
150 g twarożku typu quark
6 łyżek mleka
6 łyżek oleju słonecznikowego
szczypta soli
1 opakowanie cukru waniliowego
75 g cukru
300 g mąki
1 opakowanie proszku do pieczenia (10 g)
Miksować szybko twarożek z mlekiem, cukrem, olejem i solą. Przesiać mąkę z proszkiem i wymieszać ją z masą twarożkową.
Nie zagniatać ciasta zbyt długo, bo będzie lepkie.
Wałkować,
wykrawać i dowolnie nadziewać pierożki - ja zrobiłam pirożki z makiem, jak przystało na weekend makowy, a masę makową zrobiłam z przepisu dziuni na strucle makową. Przed nałożeniem masy makowej
smarowałam moje kółka białkiem, co by mi mak nie odstawał. Przed
pieczeniem wierzch smarować żółtkiem. Piec w 180-200ºC ok. 12-15 min do
zarumienienia.
Gotowe pierożki studzić ma metalowej podstawce.
Nie zagniatać ciasta zbyt długo, bo będzie lepkie.
Wałkować,
wykrawać i dowolnie nadziewać pierożki - ja zrobiłam pirożki z makiem, jak przystało na weekend makowy, a masę makową zrobiłam z przepisu dziuni na strucle makową. Przed nałożeniem masy makowej
smarowałam moje kółka białkiem, co by mi mak nie odstawał. Przed
pieczeniem wierzch smarować żółtkiem. Piec w 180-200ºC ok. 12-15 min do
zarumienienia.
Gotowe pierożki studzić ma metalowej podstawce.
1 komentarz:
wyglądają smakowicie.
uwielbiam makowe wypieki.
i pirożki były u mnie też, tylko troszkę inne (-:
Prześlij komentarz