sobota, 3 stycznia 2009

Ciasto zimowe czyli wspomnienie Świąt

W szale przygotowań świątecznych zostałam obdarzona 4kg mielonego maku. Częściowo przez przypadek, częściowo pewne z rozmysłem, bo rodzina uwielbia ciasta makowe, nie mówiąc już o tradycji świątecznej. Otrzymany mak (na moje szczęście mielony) miałam cały spożytkować, żeby się nie popsuł, nie zmarnował, żeby się coś nie zalęgło itd. (argumentów było sporo!).

Mimo moich ogromnych chęci i łącznie upieczenia ok. 7 ciast z makiem i kilku bez maku, miałam go już serdecznie dość! :)

Zostało ok. 0.5kg, na które wczoraj znalazłam smaczny sposób. Ciasto już wcześniej robiłam, więc wiedziałam, że jest naprawdę smakowite. Przepis podała Maraa. Pieczenie można sobie podzielić na dwa dni, a właściwie na wieczór i ranek, wieczorem zrobić masy, a rano zagnieść ciasto i włożyć do piekarnika.


Składniki:

Ciasto:

50 dag mąki,
25 dag margaryny,
4 żółtka,
2 całe jajka,
5 łyżek kwaśnej śmietany,
pół szklanki cukru,
6 dag drożdży

Masa orzechowa:

4 białka,
1 szklanka cukru,
opakowanie cukru waniliowego,
3 łyżki bułki tartej,
szklanka zmielonych orzechów włoskich,
pół szklanki mleka

Masa makowa:

2 szklanki maku,
szklanka cukru (część cukru można zastąpić miodem)
1 lub 2 jajka,
3 łyżki bułki tartej,
kilka kropli aromatu migdałowego

drylowane wiśnie lub dżem wiśniowy
cukier puder lub polewa czekoladowa do dekoracji.

-----
tortownica o średnicy 28 cm
-----

1. Ciasto
Cukier i drożdże rozpuścić w śmietanie. Mąkę rozetrzeć z margaryną i dodać całe jajka oraz żółtka. Następnie dodać drożdże ze śmietaną, zagnieść ciasto i podzielić na cztery części.

2. Masa orzechowa
Mleko zagotować, gorącym zalać orzechy i odstawić do wystygnięcia. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, a następnie dodać wystudzone orzechy i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszać.

3. Masa makowa
Mak sparzyć i razem z cukrem przepuścić przez maszynkę. Dodać jajka, bułkę tartą i aromat. dokładnie wymieszać.

4. Składanie ciasta:
Ciasto drożdżowe, masa makowa, ciasto drożdżowe, masa orzechowa, ciasto drożdżowe, wiśnie lub dżem wiśniowy, ciasto drożdżowe (ja nie kładłam ciasta drożdżowego między masę orzechową a wiśnie). Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180*C około 1 godz. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

2 komentarze:

Bea pisze...

Zazdroszcze tego maku! Ja niestety musze 'zebrac' o przysylanie mi kolejnych paczek, bo tu rzecz jasna mielonego maku niet :(
Ciasto faktycznie wyglada smakowicie :)

Pozdrawiam!

Kasiula pisze...

Bea jak cos to moge kupic i wyslac, nie ma problemu :)