Składniki:
140g masła
140g cukru pudru
2 żółtka
255g mąki
30g kakao
tabliczka białej czekolady
140g masła
140g cukru pudru
2 żółtka
255g mąki
30g kakao
tabliczka białej czekolady
Do miski wrzucamy masło i cukier puder. Ucieramy na gładką masę. Dodajemy żółtka i dokładnie wszystko mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i kakao i wyrabiamy ciasto. Wkładamy je na chwilę do lodówki, a w tym czasie nastawiamy piekarnik na 190ºC.
Wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy cienko i wycinamy okrągłe ciasteczka, żeby wyszła ich parzysta ilość. Na połowę ciasteczek układamy kawałek czekolady (ja użyłam białej z jagodami) i każde przykrywamy "pustym" ciasteczkiem sklejając boki, żeby czekolada nie wypłynęła podczas pieczenia.
Ciasteczka układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika na 10 min.
Ciasteczka są przepyszne, a nadzienie możemy zmieniać dowolnie: różne smaki czekolad, krówki, powidła, co nam tylko wyobraźnia podpowiada.
Wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy cienko i wycinamy okrągłe ciasteczka, żeby wyszła ich parzysta ilość. Na połowę ciasteczek układamy kawałek czekolady (ja użyłam białej z jagodami) i każde przykrywamy "pustym" ciasteczkiem sklejając boki, żeby czekolada nie wypłynęła podczas pieczenia.
Ciasteczka układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika na 10 min.
Ciasteczka są przepyszne, a nadzienie możemy zmieniać dowolnie: różne smaki czekolad, krówki, powidła, co nam tylko wyobraźnia podpowiada.
5 komentarzy:
Jak dobrze, że przypomniałaś mi te ciasteczka, chciałam je zrobić odkąd zobaczyłam je u Jamiego kilka lat temu i do tej pory nie miałam okazji ich upiec ;-/ Jutro idę do sklepu po białą czekoladę :)
ale narobiłaś mi ochoty na te ciastka
wiem chyba co jutro będę piekła :-)
Ciasteczka faktycznie bardzo smaczne, zapomniałam kupic kakao więc zrobiłam wersje jasnych z ciemnym nadzieniem. Rewelka. Przepis jest naprawde świetny.:)
Ale jak to tak, bez proszku do pieczenia? hmmmm........
Te ciasteczka są fatalne! Robiłam je rok temu według przepisu i wyszły naprawdę niedobre. Niestety... Nikomu ich nie polecam.
Prześlij komentarz